Fotball, PostNord-ligaen

2.divisjonstipset: Tett i toppen i avdeling 2

Se hvilke lag vi tror ender på 1.-7.plass i avdeling 2 denne sesongen!

Der avdeling 1 har samlet de fleste av de største lagene, er det langt mer åpent i toppen av avdeling 2. Men først skal vi se på lagene på nedre halvdel.

LES OGSÅ: Disse ender på 8.-14.plass

LES OGSÅ: Alle overgangene i 2.divisjon

Vi tror på en nedtur for fjorårets overraskelseslag Mjølner, og at Florø skal få det tøft etter nedrykket fra OBOS-ligaen.

LES OGSÅ: Slik har 2.divisjonslagenes treningskamper gått

Slik vurderer vi lagene på øvre halvdel:

7. Sotra

2.divisjonstipset: Tett i toppen i avdeling 2
Joachim Edvardsen er en av de rutinerte spillerne Sotra har hentet før årets sesong. Foto: Digitalsport

Nabo Nest-Sotra har imponert stort en stund. Nå er det Sotra SK som skal forsøke å kopiere dem etter et imponerende opprykk i fjor.

Overganger:

Inn: Joachim Edvardsen (Hønefoss), Kjetil Kalve (Fyllingsdalen), Sindre Austevoll (Brann 2), Kristoffer Bidne (Nest-Sotra), Borger Thomas (Åsane), Fredrik Flo (Sogndal. Var utlånt til Fana i fjor), Nicholas Marthinussen (Brann, lån ut sesongen), Andreas Fantoft (Åsane), Jone Rugland (Nest-Sotra)

Ut: Martin Hollevik (Loddefjord), Martin Hummervoll (Fana), Ole Thomas Herrem (Madla), Ivar Mykkeltvedt (Fyllingsdalen), Nikolai Jensen (Sandviken), William Eide (Sund), Arne Bjordal (Vard), Oddbjørn Kvarekvål (Bjarg), Sander Delikås (Djerv 1919)

Forventet startellever (3-4-1-2): Borger Thomas – Kristoffer Bidne, Kristian Ree, Fredrik Flo –  Joachim Edvardsen, Håkon Moldeklev, Per-Christian Pedersen, Knut Haga – Kristoffer Stava – Jone Rugland, Kjetil Kalve

Analyse:

Tommy Knarviks mannskap var regnet som en outsider forrige sesong, men tok opprykket foran Lysekloster og Fyllingsdalen. Dermed har Sotra, som lenge var ”ingenmannsland” for toppfotball, nå to lag i de tre øverste divisjonene. Altså like mange som Bergen kan skilte med.

Der Nest-Sotra har vært topplaget, har Sotra SK bredden og organisasjonen. Det har ført til at det har vært konkrete samtaler om sammenslåing. Men når begge lagene er oppe på en bølgetopp frister det neppe like mye i umiddelbar framtid. Vi tror nemlig Sotra ikke bare er oppe for å hilse på, men at de kan markere seg bra i 2.divisjon.

Noe av årsaken til at vi tror de kan imponere i år er at de har vært meget dyktige på overgangsmarkedet. Kristoffer Bidne har vært bra og spilt mye for Nest-Sotra de siste sesongene. Det samme har Joachim Edvardsen, som mistet plassen i laget etter formasjonsbytte i fjor. Jone Rugland har fått færre sjanser i Nest, men scoret solide 9 mål på 13 kamper for Fram i 2.divisjon sist vår, og bøttet inn mål for Sotra SK i 2017.

Kjetil Kalve var lenge lovende i Brann, hvor han fikk ti A-kamper. De siste årene har han vært giftig og god i angrep for Fyllingsdalen. Borger Thomas var fast for Åsane i 1.divisjon i fjor, mens Sindre Austevoll var det samme sesongen før, før en skade satte ham tilbake i fjor.

Med Austevoll og Bidne inn blir det tøff kamp om stopperplassene. Lovende Kristoffer Ree hadde en strålende sesong i fjor, er i søkelyset til større klubber, og 2000-modellen har trent fast med Brann én gang i uka i høst. En spiller det blir spennende å se på dette nivået. Nicholas Martinussen var god for Brann i fjorårets oppkjøring, og går nå til Sotra i håp om å spille høyere enn 3.divisjon. Samtidig har de planer om å omskolere nylig innhentede Fredrik Flo fra spiss til stopper. Et spennende valg for en spiller som har hatt en del ikke helt vellykkede lån de siste årene.

Framover er Kristoffer Stava og Håkon Moldeklev to andre spillere som har vært meget solide i 3.divisjon, og som blir interessante å se ett hakk opp. Stava har nese for mål og slo til umiddelbart etter overgang fra Åkra i 2017. Står med meget solide 27 mål på 37 kamper fra en litt friere midtbanerolle i Sotra-drakta. Moldeklev var en god signering fra Lysekloster før forrige sesong, og har potensial til å kunne styre kamper også på dette nivået.

Spillere som Fredric Falck og Per-Christian Pedersen, samt tidligere Arendal- og Jerv-spiller Lars Kilen har også spilt sentrale roller i opprykket. Også backen Knut Haga har lenge vært en god 3.divisjonsspiller som nå tar steget opp.

Knarviks 3-5-2-system har fungert godt i 3.divisjon. Midtbanen sentralt har klart å styre de fleste kamper, og de har hatt matchvinnere i begge ender av banen. Bra med kvalitet og rutine inn i løpet av vinteren gjør at vi tror Sotra SK har kvalitet nok til å bli en positiv overraskelse denne sesongen.

6. Alta

2.divisjonstipset: Tett i toppen i avdeling 2
Christian Reginiussen blir viktig for Alta også denne sesongen. Foto: Digitalsport

Hang lenge med i toppen i år, men er endringene vel store før årets sesong?

Overganger:

Inn: Brage Berg-Pedersen (Tromsø, lån ut sesongen), Andreas van der Spa (Bodø/Glimt, lån ut sesongen), Simon Laugsand (Sortland), Gustav Severinsen (Tromsø, lån ut sesongen), Kyle Spence (Valdres), Guyon Philips (Vikingur Olafsvik, Island)

Ut: Thomas Braaten (Tromsdalen), Vegard Braaten (Lagt opp), Juan Manuel Cordero (Egersund), Henrik Åsali Hanssen (Tromsdalen. Var utlånt fra Tromsø sist sesong), Andreas Markussen (Lagt opp), Peter Aas (Melbo, lån ut juli), Thomas Jacobsen (Lofoten, lån)

Forventet startellever (4-3-3): Daniel Rojas – Runar Overvik, Mats Frede Hansen, Øyvind Veseth Olsen, Håvard Nome – Gustav Severinsen, Christian Reginiussen, Dag-Andreas Balto – Magnus Nikolaisen, Guyon Phillips, Brage Berg Pedersen

Analyse:

Unge Bryant Lazaro er klar for sin første hovedtrenerjobb i Norge. Etter å ha ledet Tromsø 2 til et suverent opprykk til 3.divisjon har han selv tatt enda ett steg oppover. I Alta har han måtte erstatte flere offensive nøkkelspillere. Vi tror det blir en ny kamp i toppen, men igjen uten tellende resultat.

Offensivt er det tre nye spillere som er med i kampen om de tre plassene offensivt. Hurtige Kyle Spence utfordrer om en kantplass. Lovende Brage Berg Pedersen kan brukes i flere posisjoner, mens Guyon Phillips er den som skal score målene denne sesongen. Nederlenderen kommer nå etter en sesong i islandsk fotball. Har i tillegg klubbspiller Magnus Nikolaisen som et alternativ på kant.

Håvard Nome returnerte etter et opphold i Raufoss. Etter at Simon Laugsand ble skadd kan den tidligere midtbanefreseren nå bli omskolert til back. Litt fordi dekningen på midtbanen ellers er god. Christian Reginiussen var med for fullt i fjor, og er en bra 2.divisjonsspiller.

Det samme er anvendelige Dag Andreas Balto, mens unge Gustav Severinsen tar steget fra juniorfotball i Tromsø. Felix Jacobsen har spilt nesten alt de fire siste sesongene, og må i så fall dyttes ut om TIL-karen skal ha plass.

Det er mye rutine og kvalitet som er ut når tvillingbrødrene Braaten har forlatt byen sammen med blant annet solide Cordero. Også rutinerte Markussen er ute, mens tryllekunstner Thomassen nøyde seg med å spille høstsesongen i denne omgang. En strålende tekniker, men har likt seg bedre i 4.divisjon de siste årene. At nykommerne Laugsand og van de Spa har pådratt seg skader som setter dem ut en stund bidrar til at stallen er tynnere enn ønskelig.

Men bakover er de fleste bærebjelkene værende. Mats Frede Hansen er en kontant og solid stopper, og sammen med høyreback Runar Overvik og keeper Daniel Rojas hører han til i øvre sjiktet av 2.divisjonsspillere. Øyvind Veseth Olsen har også lang fartstid i klubben, mens østfoldingen Alexander Bjørnvåg har fått stadig mer spilletid i sine to år i Finnmark.

Har holdt bra stand bakover de siste årene. 28 baklengs i fjor, noe som faktisk var fire flere enn året før. Det er ingen lag som gleder seg til å komme til Finnmarkshallen, men i fjor rotet Alta bort en plassering enda høyere da de noe uvant tapte fem kamper hjemme.

Det blir øvre halvdel, men pr nå tror vi andre lag definitivt har større bredde i troppen, og samtidig matcher eller slår Alta på kvalitet. Men det blir jevnt i toppen her!

5. Elverum

Hang lenge med i toppen i fjor, men falt mot slutten av sesongen. Bør holde lengre inn i år.

Overganger:

Inn: Ådne Midtskogen (HamKam. Var utlånt til Nybergsund sist sesong), Karl Johan Olsen (Løten), Sander Eng Strand (HamKam, lån ut sesong), Awat Peyghambernejad (Nybergsund), Bawi Mang (HamKam), Andreas Heggen (Comeback), Mads Lyngen (Bærum), Brian Stangnes Kjeldsberg (Brattvåg), Jeffrey Stoof (Notodden)

Ut: Jonas Enkerud (HamKam), Kjetil Haug (Sogndal, tilbake etter lån), Ulrik Balstad (Lagt opp), Stian Lund (Lagt opp), Håkon Rønes (Lagt opp), Emil Engerbakk (Trysil), Elmahdi Bellhcen (Trysil), Kristian Eggen (Nybergsund, lån ut sesongen)

Forventet startellever (4-3-3): Emil Holst – Kristian Eriksen, Jeffrey Stoof, Ådne Midtskogen, Mads Lyngen – Jørgen Solvang Nilsen, Sabri Khattab, Eivind Tøråsen – Erik Nordengen, Magnus Solum, Georg Flatgård.

Endringene i mannskapet til Tore Fossum, som etter litt om og men fortsatte som trener, er ikke altfor store siden forrige sesong. Den mest markante endringen er åpenbart at toppscorer Jonas Enkerud er borte, i tillegg til at flere av de mest rutinerte bakover har valgt å legge opp.

At Enkerud ble flyttet vekk fra spissplass var ikke helt enkelt å skjønne i fjor, selv om man hadde flere andre som kunne bekle den. Magnus Solum har bra fysikk, men det er et spørsmål om han har mange nok mål inne etter et par sesonger hvor det ikke har løsnet helt. Brian Stangnes Kjeldsberg er spennende, men løsnet ikke helt for ham i Brattvåg i høst, og har prøvespilt for mange klubber uten å få napp.

Georg Flatgård og Erik Nordengen kan fort bekle kantplassene, og må da fort bidra sterkt på målfrontene. Flatgård viste glimt av gammel storhet i fjor, mens tidligere RBK-junior Nordengen er en spennende spiller.

Ellers er det mange som har forsøkt seg i HamKam uten å slå gjennom. Stopper Ådne Midtgarden var god på lån i Nybergsund i høst, og bør danne et bra par med Stoof, som nylig ble hentet fra Notodden. Eng Strand er også en spennende spiller, mens Emil Holst var påtenkt å være Kammas førstevalg som målvakt lenge. Missset hele forrige sesong med skade, men er nå tilbake.

På backplass kan fort meget anvendelige Kristian Eriksen bli brukt, selv om undertegnede synes han er best lengre framme i banen. Motsatt er Mads Lyngen hentet, en spiller med et voldsomt venstrebein. Anvendelige Andreas Østeraas og Erlend Persgård bidrar til at dekningen bakover er solid.

På midtbanen er Jørgen Solvang Nilsen sammen med Eng Strand og eks-Nybergsundspiller Awat Peyghambernejad hentet inn. Tre spennende spillere, men sikter Elverum høyt nok her om de skal kunne kjempe helt i toppen?

I Sabri Khattab har de en solid midtbanespiller som har vært prøvd i den dype rollen, men som kanskje er aller best når han får være med mer framover. Bra konkurranse om plassene også her. Tidligere svært lovende Marko Jondic var en meget interessant signering, men den tidligere Røde Stjerne-spilleren har ikke helt funnet gammel form i Elverum. Eivind Tøråsen gjorde en fin figur i fjor etter overgang fra Nybergsund.

Elverum har i sum et mannskap som bør kunne henge med i toppen. Men er det godt nok til å holde helt inn hele veien? Er det mange nok HELT topp 2.divisjonsspillere i troppen? Vi er usikre, og tror Tore Fossums mannskap får en ny sesong like bak de aller beste.

Les også: Avdeling 1 1.-7.plass

Les også: Avdeling 2 8.-14.plass

4. Asker

2.divisjonstipset: Tett i toppen i avdeling 2
Asker har sikret seg en rutinert forsterkning i mangeårig Strømsgodset-stopper Kim Andre Madsen. Foto : Arve Johnsen, Digitalsport

Har hatt ambisjoner i toppen de siste sesongene, men ikke nådd helt om. Igjen har de gått gjennom en vinter med store endringer i troppen.

Overganger:

Inn: Lars Fuhre (Örgryte, Sverige), Kim André Madsen (Strømsgodset), Lars Jendal (HamKam, lån ut sesongen), Sivert Strangstad (Moss), Simen Halle (Egen juniorstall), Erik Nikolaisen (Egen juniorstall), Rasmus Isegran (Bærum), Sivert Westerlund (Lillestrøm), Julius Friberg Skaug (Follo), Nicolay Grimstad (Bærum), Simen Hammershaug (Strømsgodset), Anders Johan Johansen (Stabæk), Fitim Kastrati (Gefle, Sverige)

Ut: Andreas Vedeler (Hønefoss), Marcus Mehnert (Brann), Stian Stray Molde (Fredrikstad),  Nicklas Raaholt (Umeå, Sverige), Kasper Flo (Drammens BK), Kinny Grewal, Tomasz Sokolowski, Alagie Sanyang (Moss), Cornelius Bencsik, Demba Traore (Lyn), Patrik Karoliussen (Follo), Ludvig Langrekken (Kongsvinger, tilbake etter lån), Martin Vinjor (Kongsvinger, tilbake etter lån), Hallvard Håskjold (Bærum)

Forventet startellever (4-2-3-1): Lars Jendal – Rasmus Isegran, Aaron Lee Jones, Kim André Madsen, Sivert Westerlund – Stian Solberg, Sivert Strangstad – Lars Fuhre, Roman Fazi, Fitim Kastrati – Julius Skaug

Analyse:

I fjor hang mannskapet til Kevin Nicol nesten med i toppen bak Fredrikstad og Raufoss, men klarte aldri å tette gapet. Mer skuffende var det kanskje at de rotet vekk kvalifiseringsplassen bak HamKam året før. Det har vært litt for mye gjennomtrekk i stallen de siste sesongene, og vi tror det blir deres bane igjen.

Av de som er hentet inn er det to navn som peker seg ut. Kreative Lars Fuhre har vært i langt større klubber, men karrieren har gått litt nedover nå. Bør være en strålende tilvekst i 2.divisjon. Kim André Madsen var sentral da Strømsgodset tok gull i 2013, men skader har øddelagt mye av de siste sesongene. Det blir spennende å se om den spillende assistenttreneren kan finne gammel form.

Fitim Kastrati er en annen som er hentet etter å ha vært på høyere nivå relativt nylig, når han nå kommer fra Svenske Gefle. En kreativ spiller som bør styrke laget offensivt, hvor nesten alt er nytt i vinter.

I Sivert Strangstad har de hentet en midtbanespiller som var meget god i Moss i fjor, spesielt på høsten. Også tidligere Follo-angriper Julius Skaug er en ung, spennende spillere som har fortjent en sjanse på dette nivået. Har også et par spennende angripere fra før i egenproduserte Roman Fazi, som fikk et gjennombrudd i fjor, og tidligere Stabæk-junior Eivind Fallås Dahl.

Nettopp juniorer som ikke har slått gjennom i de større klubbene har de hentet flere av i vinter. Den lovende målvakten Lars Jendal er hentet på lån fra Hamkam etter å ha vært god for Nybergsund i fjor, og erstatter lokale Andreas Vedeler som de overraskende lot gå til Hønefoss. Stopper Anders Johan Johansen, backen Sivert Westerlund og spiss Simen Hammershaug er nye inn fra eliteserieklubber, hvor de ikke ble tatt opp i A-stallen.

Aaron Lee Jones er en bra duellstopper, og klubbveteran Stian Solberg har holdt bra 2.divisjonsnivå i mange år. På backplass blir det mye nytt. Rasmus Isegran er trolig best som stopper, men sammen med to andre nykommere i Westerlund og Nicolay Grimstad kjemper han om backplassene.

Det er en blanding av spillere som bør heve laget bra, men også litt for mange som er i startfasen av karrieren i Asker nå. Med et nesten helt nykomponert lag og varierende resultater i vinter er ikke laget helt enkle å spå – men troppen bør henge med et stykke opp på øvre halvdel.

Har Asker en spiller som kan score rundt 15+ mål, slik Marcus Mehnert gjorde sist sesong? Det har vært flere angripere innom Føyka for å vise seg fram i løpet av vinteren, mange av dem med solide CV-er. Er bredden god nok, og er de store navnene i stand til å levere på det nivået Asker håper? I våre øyne bør de henge med i toppen, men vi tror opprykket akkurat glipper igjen.

3. Kjelsås

2.divisjonstipset: Tett i toppen i avdeling 2
Akinbola Olajide Akinyemi er en strålende forsterkning for Kjelsås. Her i aksjon for Nest-Sotra i 2017. Foto: Digitalsport

Har blitt et evig 2.divisjonslag. Kan de ta steget opp i toppstriden i år? Vi tror laget fra Oslos tak kan overraske.

Overganger:

Inn: Ulrik Mathisen (Vålerenga 2), Sander Birkeland (Grorud), Sturla Ottesen (Lyn), Ahmad Abbas (Årvoll), William Da Rocha (Egen juniorstall), Mohammed Jatta (KFUM), Akinbola Akinyemi (Sandnes Ulf)

Ut: Tega George (Aalesund), Terje Kirsebom (Ullern), Sebastian Jarl (Sarpsborg 08), Nicholas Kristiansen, David Mæhlum, Lowrens Rosinell

Forventet startellever (4-4-2): Erik Sivertsen – Martin Fasting, Jesper Taaje, Sigurd Martinussen, Ola Bjørnland – Magnus Aasarød, Jesper Solli, Ulrik Mathisen, Axel Pedersen – Walid Idrissi, Akinbola Akinyemi

Analyse:

Etter nedrykket fra 1.divisjon i 2001 går de nå sammenhengende på sin 18. sesong på nivå tre i norsk fotball. Som regel et sted rundt midten av tabellen. Med unntak av en sterk 2.plass i 2014 har de holdt seg rundt midten.

I år tror vi det blir en plass enda høyere opp. Med bra bredde og flere potensielle matchvinnere

På topp sto Walid Idrissi fram som toppscoreren de savnet året før med sine 15 scoringer. Spørsmålet er hvem som skal bekle plassen på topp sammen med ham. På grunn av god dekning tror vi kanskje at nylig hjemkomne Akinbola Akinyemi kan være et spennende alterantiv. Fikk det ikke til i Notodden og Sandnes Ulf i fjor, men var strålende på midtbanen til Nest-Sotra sesongen før.

Også Mohammed Jatta er hentet inn for å forsøke å ta den plassen i laget. Lokale Jens Aslaksrud, lovende Yaw Paintsil og Viktor Wikheim, bror av danmarksproff Gustav, er andre alternativer. Ingen av dem klarte å sikre seg plassen sist sesong.

På midtbanen er dekningen imponerende. Magnus Aasarød har lenge vært blant 2.divisjons aller ypperste midtbanespillere. I Jesper Solli har de en spiller det er rart om ikke får sjansen høyere opp snart. Nå får han selskap av en annen tidligere Vålerenga-junior i Ulrik Mathisen. Også Sander Birkeland og Didrik Støer Hagen er i kampen om den plassen etter å ha slitt med skader sist sesong.

På kantplass hadde Kjelsås en artist i Mortadha Alkanany sist sesong. Nå er Ahmed Abbas hentet fra nabo Årvoll for å kunne ta den rollen.  Har også trofaste klubbspillere som Ola Bjørnland, Axel Pedersen og Martin Fasting som er anvendelige på back eller kant.

Kjelsås har produsert flere stoppere som har tatt steg til større klubber det siste tiåret. Nå er lovende Jesper Taaje og Sigurd Martinussen de to neste i rekken. Begge i starten av 20-årenee, men etablerte seg på laget sist sesong. Spiller ikke bare fordi de er unge, men også fordi de er gode nok.

Tidligere Åsane-spiller Glenn Håberg Mjelde, lovende Sturla Ottesen og tidligere HamKam-spiller Marius Lund bidrar til nødvendig bredde bakover.

Trener Eivind Kampen har ledet Kjelsås lenge nå og skapt en bra spillergruppe med et godt treningsmiljø. Det er ikke tilfeldig at Kjelsås nå er et lag som aldri rykker ned. Samtidig må man spørre seg; Har de sulten som skal til for å være med og kjempe i toppen? Man får litt følelsen av en klubb som er litt fornøyd med å være der de er, og i motsetning til mange andre ikke egentlig sikter helt mot opprykk.

Klarer de å motbevise oss på den skepsisen, samtidig som Idrissi leverer mål og får hjelp på den fronten i år, kan Kjelsås bli et topplag denne sesongen.

2. Grorud

2.divisjonstipset: Tett i toppen i avdeling 2
Thomas Elsebutangen fikk to kamper i Tippeligaen i 2016. Nå skal han forsøke å finne seg selv – og nettmaskene – i Grorud. Foto: Digitalsport

Det unge mannskapet imponerte sist sesong og ga Fredrikstad og Raufoss kamp nesten helt inn. I år tror vi de gule og blå fra Groruddalen tar ytterligere ett steg.

Overganger:

Inn: Oliver Valaker Edvardsen (Vålerenga 2),  Kevin Mankowitz (Skeid), Saadiq Elmi (Egen juniorstall), Thomas Elsebutangen (Vålerenga. Var utlånt til Bærum sist sesong),  Anas Farah Ali (Fredrikstad, lån ut sesongen)

Ut: Sander Birkeland (Kjelsås), Alvaro Torres, Daniel Gullteig (Lørenskog, lån forlenget ut 2019), Ole Forsberg (Lørenskog, lån gjort permanent), William Magnusson, Magnus Lankhof Dahlby (Strømsgodet, tilbake etter lån), Benjamin Gleditsch (HamKam)

Forventet startellever (4-1-4-1): Emil Ødegård – Ali Iqbal, Emilio Garcia, Geirald Meyer, Fabian Ness – Martin Høyland – Elias K. Hagen, Preben Mankowitz, Faysal Ahmed, Oliver Valaker Edvardsen – Thomas Elsebutangen

Analyse:

I likhet med mange andre trodde Sportshjørnet på en nedtur for Grorud i fjor. Unge Eirik Kjønø tok over trenerjobben etter mangeårig sjef Rolf Teigen samtidig som flere nøkkelspillere forlot klubben. Men med et ungt mannskap slo Grorud godt fra seg. Det ble ”bare” 3.plass til slutt etter at de hang med i toppen helt til nest siste runde. Samtidig ble Kjønø kåret til årets unge trener i Norge.

Så er spørsmålet om Grorud kan gå litt under radaren også i år. Selv om klubbene med de største ambisjonene og pengesekkene er samlet i den andre avdelingen er det ambisiøse klubber også i denne avdelingen. Likevel tror vi Grorud overlister de fleste av dem.

Seiersoppskriften for fjorårets gode plassering var i stor grad å hente unge, lovende spillere som ikke fikk spilletid i de største klubbene på Østlandet, og som trengte tillit på et høyt nivå for å ta neste steg. Det har medført at Grorud har hatt hele fire forskjellige spillere uttatt på aldersbestemte landslag, og har spillere aktuelle for både U20-VM og U19-EM i sommer.

Blant de unge og lovende som er langt unna spilletid i Eliteserien, men som er gode 2.divisjonsspillere, er keeper Emil Ødegaard. Skjetten-karen har spilt på alle aldersbestemte landslag fra G15 til U20, og er aktuell for U20-VM i sommer. Ikke den største keeperen, men bra keeperteknisk og spiller rutinert.

Også forsvarer Arne Holter kom fra LSK i fjor. Har lenge vært ung og lovende, uten å ta steget i LSK. Tidligere Vålerenga-junior Ali Iqbal mistet høstsesongen i fjor, men høyrebacken er nå tilbake. Og offensivt har både lille, kvikke Oliver Valaker Pedersen og fysisk solide Thomas Elsebutangen blitt hentet fra Vålerenga i vinter for å styrke Grorud offensivt. Begge viste fine takter i 2.divisjon i fjor for Vålerenga 2 og Bærum, og bidrar til å gi flere alternativer på topp. Hurtige Fredrick Pettersen ble også hentet fra Vålerenga 2, men har slitt med skader i Grorud.

Akkurat spørsmålet om hvem som skal score 15+ mål er kanskje det største ved Grorud. Pettersen ble toppscorer med 9 mål sist sesong. Magnus Lankhof Dahlby var bra på lån fra Strømsgodset i høst, har sett veldig solid ut i vinter, men pådro seg en kneskade like etter å ha blitt tatt ut på landslaget. Dermed går 2019 fløyten for han, og for Grorud er det en spiller som vil savnes.

En annen som hadde godt av overgang fra Lillestrøm til Grorud i fjor var kantspiller Elias Kristoffersen Hagen. Scoret to mål allerede i første kamp mot Hønefoss, og ble etablert på landslaget i sin årsklasse. Høyst trolig med når Norge skal spille U19-EM til sommeren. Bra teknikk og så ut til å spille med stor ro og selvtillit i fjor.

Hagen var med da vi tok ut 15 lovende spillere å se opp for i 2.divisjon i høst. Der burde nok også venstreback Fabian Ness vært med. Dekker hele venstresiden, har en bra fot og er en spiller som virker målbevisst. Er allerede på blokka til flere klubber høyere opp etter å ha blitt løftet opp i A-stallen forrige sesong, og er nå høyaktuell for å spille U20-VM for Norge.

Like før seriestart er Anas Farah Ali hentet på lån fra Fredrikstad. Passer profilen i Grorud godt. En lovende spiller som har vært langt framme i sitt årskull tidlig, men som det ikke har løsnet helt for. Etter å ha prøvespilt flere steder i vinter signerte han ny kontrakt med FFK før han ble lånt ut. Kjemper først og fremst om en kantplass i år.

Har også et par spillere som har vært med lengre. 1990-modellene Emilio Garcia og Preben Mankowitz har nå vært i klubben siden 2012 og 2013 etter også å ha spilt aldersbestemt fotball sammen. Stopper Garcia har en strålende fot og bra duellkraft. Mankowitz er en glimrende ballbehandler på midtbanen. Nå har også lillebroren Kevin Mankowitz kommet tilbake etter en litt tung sesong i Skeid, men for Grorud var han strålende i 2017.

Faysal Ahmed er en annen veteran. Har gått fra å være en spiller som nesten kun trivdes med ballen i beina til å bli en bra toveisspiller og leder med kapteinsbindet rundt armen. Martin Høyland og Geirald Meyer er yngre, men spiller på en måte som gjør at de framstår eldre enn passet sier. Løpssterke Høyland dekker mye rom på midtbanen, stopper Meyer har funnet et bra samspill med Garcia.

Har i tillegg til Iqbal også to andre spillere fra det smått legendariske 1995-laget til Rommen. Forsvarer Glenn Harviken og mer offensive Vetle Skåttun kommer også til å få bra med spilletid i år. Den hurtige backen Trace Murray er et annet alternativ. Å sette opp sterkeste ellever er ikke enkelt her, for det er 16-17 spillere som kjemper for å være en del av den.

Det unge mannskapet til Grorud har så mye potensial i seg, samtidig som de i fjor framsto som et solid LAG, at vi tror de kan utfordre om topplassene hele veien inn i 2019.

1. Åsane

2.divisjonstipset: Tett i toppen i avdeling 2
Vi tror Håkon Lorentzen og Åsane reiser seg etter nedrykket.

Rykket ned sist sesong etter å ha rotet vekk en trygg ledelse i kvalifiseringen mot KFUM. Store endringer i stallen siden da, men noe kan være til det bedre.

Overganger:

Inn: Stefan Aase (Florø), Didrik Blomberg (Gneist),  Kristoffer Valsvik (Fyllingsdalen), Eirik Wollen Steen (Bodø/Glimt),  Simen Hopsdal (Fyllingsdalen), Henrik Udahl (Fana), Didrik Fredriksen (Bærum),, Håkon Lorentzen (Sandefjord, lån gjort permanent), Marius Bildøy (Brann, lån ut sesongen)

Ut: Erik Huseklepp (Fyllingsdalen), Michael Ogungbaro (Start, tilbake etter lån), Dennis Antwi (Ukjent. Var ulånt fra Start sist sesong), Håkon Lorentzen (Ukjent. Var utlånt fra Sandefjord sist sesong), Senai Hagos (Nest-Sotra), Jonas Hestetun (Nest-Sotra), Borger Thomas (Sotra), Andreas Fantoft (Sotra)

Forventet startellever (4-2-3-1): Eirik Østigård – Viljar Birkeland, Eirik Wollen Steen, Ole Martin Kolskogen, Martin Ueland – Kristoffer Valsvik, Simen Lassen – Joakim Hammersland, Stian Nygard, Marius Bildøy – Henrik Udahl.

Analyse:

I en jevn avdeling hvor minst halvparten av lagene reelt sett kan blande seg inn i opprykksstriden er Åsane den største favoritten. Men der topplagene peker seg klart ut i avdeling 1 er det langt mer åpent i avdeling 2.

Som for nesten alle lag som rykker ned har det vært en del spillere som har gått ut døra på Myrdal. Mange av dem hadde garantert gjort en god figur i 2.divisjon. Samtidig har Åsane hentet flere gode spillere i vinter, og står igjen med et mannskap som bør bite godt fra seg i 2.divisjon.

På trenersiden fikk ikke Mons Ivar Mjelde fortsette. Morten Røssland har ledet klubben tidligere, men har de siste sesongene fått fram gode resultater med Arna-Bjørnas kvinnelag i Toppserien. Han har med seg Sindre Tjelmeland, som han selv hentet til klubben i 2013, som assistent.

Den mest imponerende signeringen er Eirik Wollen Steen. Han ønsket seg hjem til Bergen etter ett år på benken i Bodø/Glimt, og sammen med Martin Ueland bør han danne en meget solid stopperduo på dette nivået. To spillere som har vist seg å være gode nok på nivået over.

Det er også mulig Ueland brukes som back, hvor dekningen er tynnere. Med den lovende U-landslagsspilleren Ole Martin Kolskogen og anvendelige Magnus Bruun-Hanssen som andre stopperalternativer er trolig det en bedre løsning for helheten. Simen Hopsdal har vært god for Fyllingsdalen i 3.divisjon, og kommer også inn for å kjempe om stopperplassen. Dekningen på stopperplass er med andre ord meget solid.

Offensivt er det spennende å se Henrik Udahl på dette nivået etter at han ble toppscorer på de fire øverste nivåene i fjor med 26 mål for Fana. Den tidligere Vålerenga-junioren får imidlertid tøff konkurranse av skøytebror Håkon Lorentzen, som har jaktet det endelige gjennombruddet etter at han fikk Brann-debuten kun 16 år gammel. I fjor var han litt inn og ut av laget, men scoret fem mål.

På midtbanen er Joakim Hammersland, Stian Nygard og Simen Lassen spillere som harvært med en god stund på nivået over, og som nå må stå fram som hærførere. Midtbanen er også styrket med en spennende spiller i Kristoffer Valsvik. Broren til RBK-stopper Gustav har vært strålende i 3.divisjon en stund og fortjener sjansen høyere opp.

Har også hentet tre kantspillere de har tro på at kan ta steget. Ole Didrik Blomberg har trent med klubben en stund og kommer nå fra 4.divisjon i Gneist. Beltran Mvuka har gått gradene i klubben, men fikk få sjanser for Tertnes sist sesong på lån. En leken tekniker som klubben nå ønsker å slippe til. Marius Bildøy har fått et par sjanser på Branns førstelag, har vært strålende i 3.divisjon og spilt flere aldersbestemte landskamper, men har som mange før ham fått erfare at veien til laget er lang for unge spillere på Brann Stadion. Bør være en strålende tilvekst i 2.divisjon.

En annen som har fått erfare hvordan det er å være et stort talent uten å slå helt gjennom er Stefan Aase. Han har flyttet fra Florø til Bergen for å studere nå. Sammen med tvillingbror Peter en spiller det har vært snakket om siden han var svært tidlig i tenårene. Karrieren har ikke skutt fart, men i 2.divisjon har 1995-modellen tidligere vist seg som en strålende spiller. Også Didrik Fredriksen, nevøen til Erik ”Panzer” Hagen, har bra med erfaring fra dette nivået i Bærum.

På keeperplass har Borger Thomas tatt turen til nyopprykkede Sotra. Men med Eirik Østigaard tilbake mellom stengene hadde Åsane en fullgod erstatter i stallen allerede. Tidligere Brann-spiller Viljar Birkeland tar trolig en av backene etter å ha vært lengre bak i køen sist sesong.

Åsane har bra bredde i troppen, en fin blanding mellom rutine og erfaring, et solid forsvar og flere potensielle matchvinnere på topp. Har scoret mye i vinter. I en jevn avdeling hvor mange lag har potensial til å blande seg inn i opprykksstriden ser Åsane ut som det tydeligste topplaget.

Det betyr at vi tror på følgende tabell:

1.Åsane

2. Grorud

3. Kjelsås

4. Asker

5. Elverum

6. Alta

7. Sotra

8. Florø

9. Bærum

10. Mjølner

11. Fram

12. Oppsal

13. Odd 2

14. Senja

Enig eller uenig? Si hva du mener på Twitter, Instagram eller Facebook